DonCha

Navodila

Činčile

Splošno:

Činčile so najbolj aktivne ob zori in mraku, vendar postanejo aktivne tudi čez dan, če se z njimi veliko ukvarjate. Stres in grobo ravnanje lahko povzročata izgubo dlake. Z nežnimi dotiki in pridobivanjem njihovega zaupanja boste dosegli, da vam bodo sedele na roki in vam dovolile nežno božanje.So dolgoročna skrb, saj lahko živijo 15-20 let, z odlično nego in ljubeznijo.Činčile se veliko oglašajo s cvrčanjem, piskanjem in lajanjem podobnimi zvoki.

Činčile so rastlinojede in se v naravi hranijo z vlakninasto hrano, ki je zelo revna s hranilnimi snovmi in je dokaj težko prebavljiva. To so različne trave, zeli in grmičevja.

Ko se odločate za činčilo, pomislite tudi na tiste, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov izgubile dom in si zaslužijo novo priložnost!

Bivanje in oprema:

Činčile v naravi živijo v družinah, zato imate lahko tudi več činčil skupaj. Ker so zelo aktivne in radovedne živali, morajo imeti veliko prostora oz. jih je potrebno redno spuščati iz kletke, da se dobro razgibajo.

V kletko namestite tudi različne igrače in plezala (veje sadnega drevja, vendar se izogibajte vejam koščičastega sadja ), s katerimi si činčila krajša čas in obrablja zobe.

Činčila za nego svojega kožuha nujno potrebujejo pesek v katerem se dnevno skopajo.

Kakšno opremo boste izbrali je seveda prepuščeno vam in vašim možnostim. »Flis oprema« seveda ni nuja, vendar jo tudi činčile obožujejo.

Vendar POZOR; činčile lahko imajo od tkanin samo flis (vsaj zunanje strani). V kolikor bi vaša činčila začela gristi tkanino, pa četudi je to izdelek iz flisa, ga morate odstraniti iz kletke.

Pri DonCha najdete za činčile: podlogice, viseče mreže, ležišča, tunele, žakeljc za seno, …