DonCha

Navodila

Podgane

Splošno:

Podgane so zelo inteligentne in družabne živali, in so lahko čudoviti hišni ljubljenčki. Načeloma je skrb za njih enostavna, kar pa ne pomeni, da potrebujejo manj od drugih živali. Potrebujejo precej pozornosti in gibanja zunaj kletke. So zelo družabne živali in morajo imeti družbo svoje vrste.

Življenska doba je 2-3 leta. Hrana: hrana za podgane (briketi), sadje, zelenjava, mokarji, briketi za pse, rjavi riž, kuhan fižol, jogurt, …

Ko se odločate za podgano, pomislite tudi na tiste, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov izgubile dom in si zaslužijo novo priložnost!

Bivanje in oprema:

Morajo imeti družbo svoje vrste, lahko tudi večje skupine. Vsakodnevni izpust iz kletke.

Potrebujejo večjo kletko z veliko opreme, dodatki in igrala. Izogibajte se kletkam kjer je na tleh samo žica, saj se lahko poškodujejo. Idealno je, da kletko namestite v tihi prostor, vendar naj bo vseeno del družabnega prostora. Ne sme biti na prepihu in sončni svetlobi. Podgane so nočne živali. Priporoča se, da je kletka postavljena dvignjena od tal npr. na kakšnem stojalu. Podgane zelo rade plezajo, zato bodo z veseljem sprejele vse primerne dodatke; lestve, vrvi, viseče mreže, tunele, poličke, … Podgane bodo »žvečile« vse, kar jim pride pod zob!

Kakšno opremo boste izbrali je seveda prepuščeno vam in vašim možnostim.

»Flis oprema« seveda ni nuja, vendar jo podganice obožujejo.

DonCha ima za podganice: podlogice, raznorazne blazine, vreče za carkljanje, tunele, viseče mreže, brloge, ležišča, …