DonCha

Navodila

Uporaba DonChinega pohištva – VARNOST

Vem, da so vaše živalce vaši družinski člani. Tudi pri nas je tako. Vsak izdelek je narejen tako, kot bi ga naredila za našo žival. V bistvu vsak izdelek lahko dam tudi naši živalci. Torej, to že veliko pove, kajne.

Vsak izdelek je unikat, katerega izdelam z rezerviranim časom samo zanj. Skrbno ga pregledam. Šivam z drobnimi šivi (razmak), ravno zaradi tega, da je čim manj možnosti, da bi se kakšni živalci zataknil krempeljček. Izogibam se tudi vidnim zunanjim šivom, da je čim manj možnosti poškodb. Ravno zaradi tega je veliko naših izdelkov uporabnih obojestransko.

Res pa je, da ne morem jamčiti 100% varnosti. V bistvu, takšnega produkta ni. Katero pohištvo boste kupili in namestili vaši živalci je popolnoma vaša odločitev.

Večinoma je pohištvo primerno za glodalce. DonCha izdeluje izdelke za Sugar gliderje/poletuše, afriške beloprse ježke, podgane, deguje, hrčke, morske prašičke, činčile, dihurje, kunce in ostale male živali.

Nekaj izdelkov je primernih tudi za manjše divje živalce. Za tiste, ki se ukvarjate z reševanjem (ježkov, veveric, ptic, ..).

Bodite pozorni na materiale, pozanimajte se (povprašajte me, če niste sigurni), saj npr. živalca kot je činčila, bi naj imela stvari (na zunaj) samo iz flisa.

Ali lahko stojalo (lesene izdelke) glodajo?

Preden sem pričela z DonCho sem veliko raziskovala. Seveda nisem prva izumila “tople vode” (beri “lesenih izdelkov za glodalce”). Tako da sem povzela materiale kateri so že bili preizkušeni v Avstriji, Nemčiji, Ameriki, kjer se ljudje ukvarjajo z enako dejavnostjo kot jaz.

Leseni izdelki so izdelani iz smreke, poln les. Niso barvani, tudi z nobenim zaščitnim lakom, ne impregnirani.

Prav tako popolnoma vse izdelke/materiale uporabljam pri svojih živalih (že več kot 4 leta). To se mi zdi zelo pomembno, saj ne bi nekaj izdelovala kar bi škodilo živalim.

Ne smemo pa pozabit vendarle, da leseni izdelki niso mišljeni kot hrana. Prav tako ni njihov namen glodanje. Gre izrecno za “pohištvo”. Ker pa imamo opravka z glodalci, bodo seveda poskusili kaj je nekaj novega v njihovem prostoru. Ne imenujejo se zastonj glodalci. 😉 Moje izkušnje so, da malo poskusijo, vendar jim ni zanimivo (predvidevam, da ni dobrega okusa). Kar pa je seveda super, da jim ni dobro, saj ni namen, da bi se tega “pohištva” najedli, v kolikor bi jim bilo dobro, se bi najbrž ga . 🙂

Torej, gre za les, ki ni škodljiv (vsaj ne v manjših količinah), ni pa jim očitno okusen.

Vsekakor pa je na vas, da opazujete. V kolikor bi se vaša žival izdelka pošteno lotila…(pojedla pol noge stojala 😉 ), potem bi skoraj rekla, da živalci nekaj manjka (v prehrani, družbi, …)….In seveda stojalo umaknila. Tako bi naredila jaz. Prav tako lahko pride do kakšne poškodbe, v kolikor je izdelek naglodan (pri golem morskem prašičku npr. do prask).

Ampak, v skoraj štirih letih DonChe še ni bilo takega primera.

Za varno uporabo pohištva upoštevajte velikost in sposobnosti vaše živalce (od tega je še posebej odvisno kje in kako visoko boste namestili izdelek ), odvisno od vrste vaše živali ali rada grize stvari inp. Samo vi najbolje poznate vašo živalco. Priporočam vam, da vsakodnevno pregledate pohištvo in pravočasno odstranite oz. sanirate poškodbe pohištva, da zagotovite ponovno varnost za uporabo. Pazljivo tudi pri higieni, DonChini izdelki iz blaga so pralni, torej za večkratno uporabo.

Pri lesenih izdelkih DonCha uporablja tudi lepilo. Še največ pri DonChinem Luxus stojalu, ki je v celoti lepljeno.

Nekaj o lepilu:
Podjetje Mitol: -“Naši strokovnjaki so razvili lepila, ki ustrezajo visokim okoljskim standardom, varnostnim zahtevam in pomagajo zmanjšati vpliv na okolje. Disperzijska lepila so narejena na vodni osnovi brez organskih topil in predstavljajo ekološko najboljšo izbiro za človeka in okolje.”

**** PODROČJA UPORABE
– lepljenje papirja, kartona, lesa, tekstila, usnja, skaja, plute, fotografij itd.
– doma, v šolah, vrtcih in pisarnah
– primerno za otroke

Mitolova disperzijska lepila so prepoznana po blagovni znamki MEKOL.

 

KER JIH IMAMO RADI!

@DonCha